Vad kostar det att ställa på en moppe?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att ställa på en moppe?

Vad kostar det att ställa på en moppe?

Vi tar inte längre ut någon avgift när du ställer på ett fordon. Påställningsavgiften upphörde den 1 januari 2015. För att du ska kunna ställa på ditt fordon, måste det finnas en trafikförsäkring i vägtrafikregistret (gäller inte släp).

Får man skjutsa på EU moppe?

Du får skjutsa ett barn under 10 år. Du får skjutsa två barn under sex år om den som kör fordonet har fyllt arton år. Vid skjutsning på moped klass II måste den som fyllt sju år använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år får använda annat lämpligt huvudskydd.

Vad får man ändra på en moped?

Om en moped klass I ändras så att de kan gå fortare än 45 km/tim betraktas den som lätt mc. Brukas den på väg kan påföljden bli böter och även här kan möjligheten att högre körkortsbehörighet försvåras. När du kör ett motordrivet fordon får du inte åstadkomma onödigt buller.

Vilka regler gäller för EU moped?

  • Regler för Eu moped. I trafiken gäller regler liknande de för motorcykel, vilket bland annat innebär att EU-mopeder inte får köras på cykelfält och cykelbanor eller parkeras i cykelställ. EU-mopeden skall vara registrerad i bilregistret och ha en registreringsskylt. EU-mopeder är dock skattebefriade, så registreringsskylten saknar skattemärke.

Har du kört en moped enligt lag?

  • Alla som kör moped måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Om du är med i en krock ersätter trafikförsäkringen personskador och skador på annans egendom. Du kan komplettera med en halvförsäkring för ersättning om mopeden blir stulen.

Vad är en moped i klass 1?

  • Mopeder i klass 1 kallas ofta "EU-moped" och de är gjorda för en hastighet av högst 45 kilometer per timme. För att få köra Moped klass 1 måste du minst ha ett AM-körkort. Kom ihåg att ställa på din moped om den varit avställd hos transportstyrelsen. Även en mopedbil är en moped klass I.

Relaterade inlägg: