Hur tvättas en äkta matta?

Innehållsförteckning

Hur tvättas en äkta matta?

Hur tvättas en äkta matta?

Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en äkta orientalisk matta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även handknutna ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.

Vad kostar det att tvätta en matta på kemtvätt?

Hos en vanlig kemtvätt varierar priset på mattvätt beroende på mattans material. Hos oss är priset på mattvätt i hemmet lägre än vad de flesta tror. Kostnaden varierar mellan 79kr-139kr/m². Dessutom har vi kostnadsfri milersättning när du beställer mattvätt.

Hur ska man tvätta mattor?

Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel. Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta i ett par extra varv på mer smutsiga ställen. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.

Hur tvätta ryamatta hemma?

Fläckar på ryamattor tvättas så fort som möjligt bort med en ren ljus frottéhandduk, ljummet vatten samt milt rengöringsmedel. Använder du för starka rengöringsmedel riskerar du att bleka din matta. Ryamattor i syntetmaterial, till exempel polyamid eller polypropylen, tål att rengöras med vatten.

Hur får man bort dålig lukt i mattor?

Bikarbonat kan ta bort dåliga lukter från i princip alla ytor i hemmet, även mattor. Häll bara lite bikarbonat på ytan som luktar illa och låt det verka i några timmar. Därefter borstar du upp pulvret och slänger i soporna.

Relaterade inlägg: