Hur mycket betalar arbetsgivaren vid föräldraledighet?

Innehållsförteckning

Hur mycket betalar arbetsgivaren vid föräldraledighet?

Hur mycket betalar arbetsgivaren vid föräldraledighet?

Om du arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal har du rätt till föräldralön. ... De flesta akademiker omfattas av kollektivavtal som ger föräldralön vid föräldraledighet som motsvarar cirka 10% av lönen under lönetaket (cirka 39 700 kronor i månaden) samt mellan 80-90% av hela lönen över lönetaket.

Måste man ta ut föräldrapenning för att få föräldralön?

Finns det kollektivavtal på ditt jobb har du oftast rätt till föräldralön. Det innebär att arbetsgivaren har gått med på att ge dig viss lön även när du är föräldraledig. ... I något avtal krävs det att du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan sju dagar i veckan för att inte en del av föräldralönen ska frysa inne.

Får man jobba och ta ut föräldrapenning?

- Man får inte jobba under de dagar som man får föräldrapenning. Ersättningen får man för att man avstår från arbete för att vara hemma med barnet, säger Tommy Alexandersson som är handläggare på Försäkringskassan. ... Som föräldraledig får du inte utföra ett arbete under de dagar som du tar ut föräldrapenning.

Hur länge kan man vara föräldraledig?

  • Hur länge kan man vara föräldraledig? Som förälder har du rätt att ta ut föräldraledighet fram till dess att ditt barn är 8 år gammalt. Reglerna för hur länge du kan vara ledig skiljer sig åt beroende på barnets ålder. Föräldraledighet om barnet är under 18 månader

Vad är reglerna för föräldraledighet?

  • Regler för föräldraledighet. Som pappa har du rätt att vara föräldraledig i samband med förlossningen och du har enligt reglerna även rätt att vara pappaledig halva tiden. Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Dela på Facebook.

Hur kan man maximera din föräldraledighet?

  • Maximera din föräldraledighet. När man är föräldraledig så har man rätt att vara ledig vardera 240 betalda dagar, eller 480 dagar om du är ensam. Du kan dock dryga ut din ledighet genost ta obetalda dagar om man kan klara sig utan ekonomisk ersättning.

Kan du vara föräldraledig när barnet är 18 månader?

  • Föräldraledighet när barnet är över 18 månader Om ett barn är äldre än 18 månader så kan du fortfarande vara föräldraledig, men endast i den omfattning som du tar ut föräldrapenning. Har du föräldrapenning kvar så kan du således vara föräldraledig även efter det att ditt barn blivit 18 månader.

Relaterade inlägg: