Hur finansierar man ett skogsköp?

Innehållsförteckning

Hur finansierar man ett skogsköp?

Hur finansierar man ett skogsköp?

Ett vanligt sätt att finansiera ett skogsinköp är att låna med skogen som säkerhet. Det innebär att du får ett bottenlån till förmånlig ränta med mark och eventuella byggnader som pant. Hur stor del av marknadsvärdet som får lånas varierar med skogstillståndet, andelen slutavverkningsbar skog etc.

Vad krävs för att sälja skogsfastighet?

Att sälja din skogsfastighet är förmodligen en av de största affärerna du gör. Det krävs både kunskap om juridik, skatter och ekonomi. Och för att nå ut på marknaden behövs marknadsföring och säljteknik. Även den kunnigaste skogsägaren gör klokt i att anlita en duktig fastighetsmäklare.

Hur värdera tomtmark?

Tomtvärde – värdering av tomt utgår från en normaltomt i värdeområdet. Sedan påverkar individuella faktorer som storlek, närhet till vatten, vilken typ av bebyggelse du har på din tomt, samt om du har dricksvatten och wc-avlopp. Byggnadsvärde – beräknas utifrån ett normhus i området.

Vad används vid värdering av skogsfastigheter och bestånd?

  • Vid värdering av överlåtelser av hela skogsfastigheter eller bestånd används ofta Lantmäteriets Beståndsmetoden (BM-Win). Vid intrång används ortsprismetoder, som visar vad fastighetsmarknaden normalt betalar, eller marknadsanpassade avkastningsmetoder, som tar hänsyn till fastighetens framtida nettoavkastning.

När ska du köpa en skogsfastighet som fysisk person?

  • Om du är på väg att köpa en skogsfastighet som fysisk person behöver du först undersöka om fastigheten är belägen inom glesbygds- eller omarronderingsområde. Om svaret är ja, behöver du ett förvärvstillstånd som måste beviljas av Länsstyrelsen. Bor du redan i glesbygdsområdet i samma kommun som fastigheten ligger i, ...

När ska du ändra ägare av skogsfastigheten?

  • När köpet har gått igenom har du tre månader på dig att ändra ägare av skogsfastigheten, genom att söka lagfart hos Fastighetsinskrivningen. Då behöver du betala stämpelskatt (lagfartskostnad) som är den avgift du betalar när du köper skog. För dig som privatperson ligger den på 1,5 procent av köpeskillingen.

Relaterade inlägg: