Hur ändrar man en lagfart?

Innehållsförteckning

Hur ändrar man en lagfart?

Hur ändrar man en lagfart?

För att ändra ägare av en fastighet måste du som ny ägare ansöka om lagfart (se 20 kap. JB). En sådan ansökan görs hos inskrivningsmyndigheten Lantmäteriet. Blankett hittar du här.

Vad kostar det att anlita en lantmätare?

Ärendet kommer att delfaktureras och en uppskattad kostnad är cirka 65 000–75 000 kronor. Kostnaden för just ditt ärende får du veta av den förrättningslantmätare som handlägger ärendet. Kostnaden beror på vad du vill göra med din fastighet och vad förutsättningarna är för att göra de förändringarna.

Hur lång tid tar Lantmäteriet?

En okomplicerad förrättning tar oftast mellan 1-3 månader att handlägga efter att ärendet fått en handläggare om vi inte behöver vänta på några handlingar. Komplexa eller tvistiga ärenden har normalt en längre handläggningstid.

Varför tar Lantmäteriet så lång tid?

Lantmäteriet tar betalt för sitt arbete. Det är den tid vi behöver lägga ner på ditt ärende som avgör priset. Tidsåtgången påverkas av hur komplicerad och omfattande den sökta förändringen är.

Vilka uppgifter finns i En lagfart?

  • I en lagfart finns alla uppgifter om en fastighets ägarförhållanden. Exempel på sådana uppgifter är vem som äger fastigheten, köpeskilling och hur förvärvet gått till. Varje gång en fastighet byter ägare registreras detta i lagfarten. Lagfarter lagras och registreras i fastighetsregistret.

När ska du ansöka om lagfart?

  • Enligt jordabalken ska du ansöka om en lagfart senast tre månader efter förvärv av fastighet har skett. Om du inte söker lagfarten i tid kan du bli tvungen att betala böter.

När köper du en bostadsrätt behöver du ingen lagfart?

  • När du köper en bostadsrätt behöver du ingen lagfart. Observera att uträkningen endast gäller fysiska personer som köper en fastighet, inte juridiska personer såsom aktiebolag. Om du ärver eller får en fastighet i gåva, utgår ingen stämpelskatt. Kostnaden för lagfart består av en stämpelskatt och en expeditionsavgift.

Relaterade inlägg: