När planterades ekarna på Visingsö?

Innehållsförteckning

När planterades ekarna på Visingsö?

När planterades ekarna på Visingsö?

Klimatet, jordmånen och närheten till vatten gjorde Visingsö till en perfekt plats för ekodling. År 1831 inleddes ekplanteringen på Visingsö av hovjägmästare af Ström. Under flera år planterades ek för att säkra flottans behov av timmer. Ekarna stamkvistades för att bli långa och raka och passa för skeppsbyggeri.

Vad planterades på Visingsö 1830?

Ekskogen började planteras1830-talet för att säkra tillgången på virke till den svenska flottan. Mer än 300 000 ekar planterades i en första etapp. Andra trädslag som gran, lärk och bok sattes mellan ekarna för att deras stammar skulle bli höga och raka, vilket är ett signum för ekskogen på Visingsö.

Vilka träd växer på Visingsö?

- Ekarna på Visingsö liknar inte ”Sparbanksekar”. För att passa för skeppsbyggeri var det, då ekarna planterades på 1800-talet, viktigt att träden skulle bli höga och raka. Därför planterades gran och lärkträd mellan ekarna för att skugga stammarna och därigenom förhindra grentillväxt.

Vilken kung planterade ekar?

Redan Gustav Vasa gav order om att ekar skulle planteras. Syftet var att framtida kungar skulle kunna bygga sina regalskepp. 2 000 ekar gick det åt till ett hyfsat fartyg. Och nåde den stackare som gav sig på en ek med yxan.

Vem äger ekarna?

Svar Från sen medeltid (1400-talet) så var ekarna omfattade av ett kungligt regal. Detta innebar att kungen ägde dem. Kungen ägde ekarna fram till 1829. Efter detta årtal fick bönderna betala för att förfoga över ekarna på sin egen mark.

Hur många ekar finns det på Visingsö?

Mot mitten av 1800-talet hade man planterat cirka 300 000 ekar varav många finns kvar än i dag och upptar en areal på cirka 360 hektar och är väl värt ett besök.

Vem bodde på Visingsö?

Under 1100- och 1200-talen var Visingsö centrum för den svenska kungamakten. Näs slott anlades på öns södra udde och tjänade som bostad åt bland andra Magnus Ladulås. Under 1600-talet utövade den mäktiga Braheätten sin makt från borgen Visingsborg på öns östra sida. Idag återstår bara ruiner av båda anläggningarna.

Vem äger alla ekar?

Bönderna lovades upprepade gånger under 1790-talet äganderätten till ekarna på sin mark. Fortfarande på 1810-talet var dock straffet för att olovligt fälla eller skada en ek, dryga böter eller en månads fängelse på vatten och bröd. Det var Gustav Vasa som 1558 införde kunglig äganderätt till alla ekar i Sverige.

Relaterade inlägg: