Vad gör en autoklav?

Innehållsförteckning

Vad gör en autoklav?

Vad gör en autoklav?

Autoklav är en form av tryckkokare där kemikalier, plast, textilier, glas och metallvaror kan steriliseras. Autoklaver används bland annat i biologiska laboratorier, inom sjukvård och tandvård samt för sterilisering av livsmedel. Autoklaven uppfanns 1879 av den franske mikrobiologen Charles Chamberland.

Vad är Torrsterilisering?

Sterilisering med torr, mättad vattenånga under övertryck är den miljövänligaste och vanligaste steriliseringsprocessen inom vården. Effekten är beroende av att tillräckligt hög temperatur uppnås under tillräckligt lång tid och hur fullständigt luften har evakuerats samt ersatts med ånga av hög kvalitet.

Vad är en Sterrad?

Väteperoxid-gas-plasmasterilisering (Sterrad) Sterilisering med väteperoxidgasplasma-teknikologi för att sterilisera fukt- och värmekänsliga instrument. Steriliseringstemperatur 54°C. Viktigt att godset är helt torrt och ej innehåller eller är av absorberande material.

Vad är sterilisering av instrument?

Medicintekniska produkter, sterilisering - Översikt Sterilisering används för att göra en produkt fri från levande mikroorganismer. En beskrivning av vilka olika metoder som finns att tillgå finns i texten Metoder och kontroller.

Vad betyder autoklaverbar?

Plaster som kan steriliseras och autoklaveras. Avsiktlig sterilisering av enheter och komponenter i plast används för att förstöra så många levande mikroorganismer som möjligt, till exempel bakterier, virus, alger och deras sporer. Det finns flera olika metoder för sterilisering.

Hur går Sterilteknik till?

Allt tas emot av personal i ett särskilt uppdukningsrum innan de körs in till operationssalarna. När operationen är färdig skickar operationspersonalen upp de smutsiga instrumenten i smutshissen. På steriltekniska avdelningen placeras godset på en inlastare som automatiskt låter det åka in i diskdesinfektorerna.

Vad är sterilt gods?

Innebär att ytor torkas av/gnuggas med rengöringsmedel och vatten (mekanisk bearbetning). Utförs med kemiska medel för att minska antalet mikroorganismer till en nivå som inte innebär en risk för överföring av smittämnen.

Vad menas med desinfektion och sterilisering?

Sterilisering är en åtgärd varigenom ett föremål befrias från mikroorganismer, såväl patogena (sjukdomsalstrande) som icke-patogena. När åtgärden innebär att endast patogena mikroorganismer tas bort, kallas den desinfektion. Sterilisering genom hastig avbränning kallas flambering.

Relaterade inlägg: