Hur har shia uppkommit?

Innehållsförteckning

Hur har shia uppkommit?

Hur har shia uppkommit?

När profeten Muhammed dog år 632 e.kr. tappade den växande religiösa rörelsen sin ledarfigur. Debatten om vem som skulle efterträda honom blev startskottet för den uppdelning som skulle leda till sunni och shia. Då Muhammed inte hade någon son fanns det ingen självklar person som skulle axla hans mantel.

Hur stor del av muslimer är shia?

Shiamuslimerna hävdar att en ättling till Ali en dag ska återvända som ledare och frälsare (jämför med judarnas tro på Messias). Shiamuslimerna finns framförallt i Iran och delar av Irak. Mellan 10-13 procent av alla muslimer är shiiter, vilket gör shiiterna till den näst största gruppen inom islam efter sunniterna.

Vad är 313 shia?

Shia (الشيعة; förkortning av Shia 'Alī, "Alis anhängare") är den nästa största inriktningen i islam. Det är den gren av islam som menar att den islamiske profeten Muhammed enligt Guds beslut utnämnt Ali ibn Abi Talib och hans ättlingar till muslimernas ledare efter sin bortgång.

När uppkom shia?

Varför är islam uppdelat i två grupper? Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Hur många anhängare har shia?

Man uppskattar att omkring 10 % av världens muslimer är shia, vilket motsvarar omkring 215 miljoner shiamuslimer i hela världen. Ungefär 40 procent av alla muslimer i Mellanöstern följer någon typ av shiainriktning.

Relaterade inlägg: