Vad kostar en fängelseplats per år?

Innehållsförteckning

Vad kostar en fängelseplats per år?

Vad kostar en fängelseplats per år?

Det är dyrare att driva ett fängelse med högre säkerhet eftersom det kräver mer personal än ett fängelse med lägre säkerhet, men Kriminalvården brukar räkna med att kostnaden för att sitta i fängelse är ungefär 3 200 kronor per person och dygn. Att sitta i häkte kostar också ungefär 3 200 kronor per person och dygn.

Hur mycket kostar en intern per dygn?

Enligt Kriminalvårdens siffror för 2020 kostar en intagen i häkte 3 132 kr och i anstalt 3 198 kr om dagen. Europarådet gjorde en studie 2017 över kostnaderna för 47 europeiska länders fängelseanstalter. Resultatet av studien visade att ett genomsnitt av alla länder hade ca 1 000 kr i dygnskostnad per intagen.

Får man pengar när man sitter i fängelse?

Pengar i fängelser De som sitter häktade och inte kan erbjudas någon betald sysselsättning får 90 kronor i veckan i häktesbidrag. Är man intagen på häkte och har sysselsättning tjänar man 11 kronor i timmen. Intagna på fängelse som arbetar, studerar eller deltar i annan ordnad sysselsättning tjänar 13 kronor i timmen.

Vad får man skicka till någon som sitter i fängelse?

Du kan inte skicka eller ge pengar till den som är intagen. Den som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar utifrån, varken från anhöriga eller andra. Läs mer om pengar till intagna. Teckningar, tidningar och böcker är oftast tillåtet att skicka.

Relaterade inlägg: