Hur mycket kärnavfall producerar Sverige?

Innehållsförteckning

Hur mycket kärnavfall producerar Sverige?

Hur mycket kärnavfall producerar Sverige?

En kärnreaktor producerar i genomsnitt 20 ton använt kärnbränsle per år. I dag förvaras knappt 6500 ton använt kärnbränsle i CLAB. När vi i framtiden slutar att använda de svenska kärnkraftverken kommer de att ha producerat drygt 12 000 ton använt kärnbränsle.

Hur mycket kärnbränsleavfall finns i Sverige?

Och om allt går som planerat kommer allt svenskt kärnbränsleavfall – alla de 6 700 ton som finns i dag och de 5 300 ton som beräknas produceras under reaktorernas kvarvarande livstider – vara flyttat från mellanlagringen Clab till slutförvaringen i Forsmark senast under 2080-talet.

Vad är SKB kärnkraft?

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. ... SKB ägs av kärnkraftsföretagen. De är enligt lag skyldiga att både ta hand om det svenska kärnavfallet och svara för finansieringen.

Hur förvarar man kärnavfall?

Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.

Är slutförvaring säkert?

I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska.

Vem äger SKB?

Lars Björnkvist, Vattenfall AB.

Relaterade inlägg: