Varför får jag vita fläckar när jag solar?

Innehållsförteckning

Varför får jag vita fläckar när jag solar?

Varför får jag vita fläckar när jag solar?

Vitiligo är en ofarlig sjukdom som ger ljusa, nästan mjölkvita, fläckar på huden. Det kan uppstå på enstaka eller flera ställen på kroppen, och de ljusa fälten blir ofta större med tiden. Vitiligo kan drabba människor av alla hudtyper men syns mer på mörk eller solbränd hy. Vitiligo är inte smittsamt.

Kan vitiligo klia?

Vitiligo kan uppstå på flera olika ställen, exempelvis runt munnen, ögonlocken, händerna, armhålorna, knäna och kring könsorgan. Hår i det drabbade området kan bli vitt. Storleken på de vita områdena varierar kraftigt mellan olika personer med vitiligo. Områdena brukar vanligtvis inte orsaka klåda eller irritation.

Vilka får vitiligo?

De avpigmenterade områdena framträder tydligast hos patienter med Fitzpatricks hudtyp IV-VI (patienter med mörkare hy). Vitiligo drabbar cirka 0,5 % av befolkningen. Män och kvinnor drabbas i samma utsträckning. Olika etniciteter drabbas i lika utsträckning.

Är vitiligo ärftligt?

Orsak. Generaliserad vitiligo – autoimmun sjukdom med cirka 30 % ärftlighet. Associeras med andra autoimmuna sjukdomar som tyreoiditer, Mb Addison, diabetes mellitus typ-1, celiaki, RA, atrofisk gastrit m. fl.

Hur får man bort vita prickar på huden?

Dessa prickar är, precis som din hudläkare har diagnostiserat korrekt, talgkörtlar. Det anses inte vara en sjukdom i vanlig mening. Enbart utifrån en medicinsk synvinkel så behövs ingen behandling alls.

Hur öka melanin i kroppen?

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Det finns ett antal faktorer som kan orsaka ökad melaninproduktion, men de vanligaste är solexponering, hormonpåverkan, ålder och skador eller inflammation i huden.

Hur många har vitiligo i världen?

Vitiligo (även leukodermi) är en autoimmun sjukdom som visar sig som bortfall av pigmentering i huden och håret. Den inträffar allmänt hos mellan 1 % och 2 % av en population. Sjukdomen är mer synbar på mörkhyade människor på grund av deras mörkare pigment.

Relaterade inlägg: