Hur mycket kostar fosterdiagnostik?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar fosterdiagnostik?

Hur mycket kostar fosterdiagnostik?

Ultraljudsundersökning v 18-19 är kostnadsfri. Från och med 1 januari 2020 är kostnaden för KUB-undersökningen 260 kr. Avgiften kommer på faktura. Från och med 1 januari 2020 är kostnaden för moderkaksprov samt fostervattenprov 260 kr.

Varför gör man fostervattenprov?

Vid ett fostervattensprov går det att upptäcka om fostret har en kromosomavvikelse. Vid provtagningen för läkaren en nål genom magen på dig som är gravid och suger ut lite fostervatten. Provet brukar göras tidigast i graviditetsvecka 15.

Är fosterdiagnostik gratis?

Det kan exempelvis vara gravida som fått hög sannolikhet för kromosomavvikelse på KUB-testet. Testet är kostnadsfritt. För att göra fosterdiagnostik behöver du en remiss. En remiss är ett slags tillstånd från vården att du får göra ett visst prov eller en viss undersökning.

När kan man ta fostervattenprov?

Fostervattenprov är ett test för att ta reda på om fortret har någon kromosomavvikelse. Ingen undersökning kan dock ge en fullständig garanti på att fostret är helt friskt. Fostervattenprov kan tas under större delen av graviditeten, dock tidigast vid 15 fullgångna graviditetsveckor.

Hur vanligt är missfall procent?

Omkring 15 till 20 procent av alla graviditeter slutar i ett missfall inom 14 veckor, i många fall utan en tydlig förklaring. Nu har svenska forskare följt strax över 1 500 kvinnor som var gravida någon gång mellan år 20, varav 78 drabbades av ett sådant oförklarligt missfall.

Relaterade inlägg: