Vad menas med förvaltningsavgift?

Innehållsförteckning

Vad menas med förvaltningsavgift?

Vad menas med förvaltningsavgift?

Fondbolagen tar ut en förvaltningsavgift som anges som en årlig procentuell avgift på det förvaltade kapitalet. Förvaltningsavgiften ska vanligtvis täcka kostnader för förvaltning, analysverksamhet, kundservice, administration och information till andelsägarna samt avgifter till förvaringsinstitutet.

Vad är rimlig avgift för fonder?

Fonders avgifter har stor betydelse för hur värdet på sparkapitalet utvecklas över tid. Pensionsmyndigheten har därför tagit fram ett rekommenderat riktmärke som säger att en låg årlig avgift för globala aktieindexfonder på den svenska fondmarknaden är 0,2 procent. Det tidigare riktmärket var 0,4 procent.

Hur mycket ökar en fond per år?

Svenskarna är ett fondsparande folk och det har betalat sig. Inte minst det senaste decenniet då årsavkastningen för de aktiefonder som säljs i Sverige i snitt har landat på 9 procent, enligt Morningstars fondindex. En fondtyp har avkastat hela 17 procent årligen.

Vad menas med resultatbaserad avgift?

En annan typ av avgift som vissa fonder tar ut är en resultatbaserad avgift. Oftast är det hedgefonder som tar ut denna avgift. Exempelvis om fonden lyckas slå sitt jämförelseindex så tas denna avgiften ut, ofta procentbaserad.

Relaterade inlägg: