Är kub test gratis?

Innehållsförteckning

Är kub test gratis?

Är kub test gratis?

Vilka som erbjuds att göra undersökningen är olika inom olika regioner och landsting. Det kan också vara olika om du får betala en avgift eller inte. För att göra fosterdiagnostik behöver du en remiss. En remiss är ett slags tillstånd från vården att du får göra ett visst prov eller en viss undersökning.

Vilka erbjuds fosterdiagnostik?

Det erbjuds gravida som har vissa kända ärftliga sjukdomar eller ökad sannolikhet för att fostret har en kromosomavvikelse. Läkaren kan göra moderkaksprov redan från vecka 11. Det går till ungefär som fostervattensprov och analyseras på samma sätt. Det finns en något ökad risk för missfall efter ett moderkaksprov.

När erbjuds man NIPT?

Vem erbjuds NIPT? NIPT erbjuds framförallt gravida kvinnor som har gjort ett kombinerat ultraljud och blodprov-test, ett så kallat KUB-test, och har erhållit en hög risk, 1/200 eller högre, för trisomi 13,18 och/eller 21. NIPT kan göras från graviditetsvecka 10 + 0.

Vad kostar kub test Västra Götaland?

I hela Västra Götaland erbjuds KUB kostnadsfritt till alla gravida kvinnor som fyllt 35 år vid tidpunkten för den sista menstruationen. Undersökningen sker antingen på barnmorskemottagningar i Göteborg eller på sjukhuset, beroende på vilken del av Västra Götaland din barnmorskemottagning finns.

Relaterade inlägg: