Vad kostar Ringhals?

Innehållsförteckning

Vad kostar Ringhals?

Vad kostar Ringhals?

Rivningen av Ringhals 2 beräknas ta upp till tio år, och tillsammans med rivningen av Ringhals 1 kosta 4 miljarder kronor....
Ringhals 2
Start
Stängning30 december 2019 (44 år)
TypTryckvattenreaktor
Termisk effekt2 660 MW

Är kärnbränsle bra?

I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska. SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark.

Vad kostar Finlands kärnkraftverk?

De pågående projekten i Europa (Olkiluoto 3 i Finland och Flamanville 3 i Frankrike) visar på kostnader över 10 miljarder euro och byggnadstider på 12 år.

Hur ska det använda kärnbränslet förvaras?

Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.

Varför behöver slutförvaret vara stabilt i 100 000 år?

Använt kärnbränsle måste slutförvaras i upp till 100 000 år. Under mellanlagringen i Clab minskar radioaktiviteten med 90 procent, och därefter är det lättare att hantera.

Relaterade inlägg: