Hur mycket kostar LSS boende?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar LSS boende?

Hur mycket kostar LSS boende?

Den enskildes avgifter för bostad med särskild service får uppgå till högst en tolftedel av 0,5392 prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 20 kronor. Det innebär att avgiften för ett sådant boende, enligt bestämmelserna i SoL, får uppgå till högst 2 125 kronor per månad.

Vad är LSS för lag?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vilka typer av stöd kan du få med LSS?

  • LSS innehåller tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service. Du kan få stöd med följande: Rådgivning och annat personligt stöd. Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.

Vilka är de vanligaste insatserna?

  • De tre vanligaste insatserna är kuratorsstöd, psykologstöd och samordning av myndighetskontakter. Insatsen ges sällan utifrån LSS, utan ofta får den enskilde sin habilitering utifrån hälso- och sjukvårdslagen, HSL. Då kan även andra yrkeskategorier som logopeder och arbetsterapeuter ge stöd.

Vad är kontaktperson enligt LSS?

  • Kontaktperson enligt LSS är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. Man behöver inte ställa krav på att kontaktpersonen ska ha någon särskild yrkeskompetens. En kontaktperson kan hjälpa till att bryta personens isolering genom umgänge och hjälp till fritidsverksamhet.

Relaterade inlägg: