Vad krävs för att bli universitet?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att bli universitet?

Vad krävs för att bli universitet?

Orden universitet och högskola är inte namnskyddade utan vem som helst kan använda dem. Däremot måste man ha ett examenstillstånd för att få ge examen på universitets- eller högskolenivå. Universiteten och högskolorna ansöker om examenstillstånd hos Universitetskanslersämbetet.

Vad är skillnaden på ett universitet och en högskola?

Ibland, eller ganska ofta, ställs frågan om vad det är för skillnad för högskola och universitet. Det lite knastertorra svaret är att universiteten har en generell rätt att själva definiera och driva sina forskarutbildningar medan högskolorna måste ansöka om examenstillstånd för varje enskild forskarutbildning.

Hur många poäng behövs för att komma in på högskolan?

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har: Godkänt i minst 22 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Är gymnasium och högskola samma sak?

Ämnena i gymnasiet kan vara ganska breda och ta upp många olika saker, till exempel ”matematik” som lärde ut allt ifrån absolutbelopp till derivator. På universitetet är ämnena mer kompakta och har ett tydligt lärandemål.

Vad menas med högskolan?

Det är egentligen ingen skillnad på universitet och högskola. De är likvärdiga utbildningar. Skillnaden ligger i att högskolor måste ansöka om examenstillstånd i större utsträckning än vad universiteten måste.

Relaterade inlägg: