Vad krävs för koncernbidrag?

Innehållsförteckning

Vad krävs för koncernbidrag?

Vad krävs för koncernbidrag?

För att koncernbidrag ska kunna lämnas med avdragsrätt måste samtliga villkor som räknas upp i lagrummet vara uppfyllda: bidraget ska redovisas öppet och vid samma beskattningsår. dotterföretaget ska vara helägt under hela beskattningsåret. mottagaren får inte ha sin hemvist i en utländsk stat.

Är koncernbidrag skattefria?

Näringsverksamheten som koncernbidraget avser får inte vara skattefri i Sverige genom skatteavtal. Om koncernbidrag lämnas från dotterföretag till moderföretag krävs att en utdelning från dotterföretaget skulle ha varit skattefri.

Hur funkar koncernbidrag?

Reglerna innebär att givande företag inom koncernen gör en värdeöverföring till mottagande företag i koncernen. Givaren får göra avdrag för bidraget samtidigt som mottagaren ska ta upp bidraget till beskattning. Koncernbidraget är med andra ord en ren inkomstöverföring mellan koncernföretag.

Får man lämna koncernbidrag första året?

Det innebär att ett moderbolag har koncernbidragsrätt till ett nybildat dotterbolag eller ett bolag man köpt från någon som bildar företag (lagerbolag). Om man däremot köpt ett bolag som tidigare bedrivit rörelse har man inte koncernbidragsrätt första året.

Hur ska koncernbidrag redovisas?

Koncernbidrag som lämnas från moderföretaget till ett dotterföretag redovisas som en ökning av andelar i koncernföretag. Koncernbidrag som ett dotterföretag får från moderföretaget redovisas i dotterföretaget i eget kapital. Koncernbidrag som ett dotterföretag lämnar till moderföretaget redovisas också i eget kapital.

Hur mycket kan man ge i koncernbidrag?

Det finns inga skattemässiga begränsningar av bidragets storlek, det får till och med vara så stort att det uppkommer en förlust hos givaren. Enligt rättspraxis har dock koncernbidrag som lett till underskott – om dessa lämnats inför en förestående försäljning – betraktats som skatteflykt.

Hur beskattas koncernbidrag?

Lämnade koncernbidrag är skattemässigt avdragsgilla för givaren och erhållna koncernbidrag är skattepliktiga för mottagaren. Det finns inga skattemässiga begränsningar för storleken på koncernbidraget och heller inga restriktioner som hindrar ett bolag att både ta emot samt ge bidrag under samma beskattningsår.

Hur beskattas koncerner?

En koncern beskattas inte utan de enskilda företagen som ingår i koncernen utgör enskilda skattesubjekt och beskattningen sker då i de enskilda företagen. Mellan koncernföretag förekommer det dock ett antal transaktioner som ger skattemässiga konsekvenser och som omfattas av skattemässiga regler.

Hur bokförs ett koncernbidrag?

Hur bokförs koncernbidrag? Koncernbidraget behandlas som en avdragsgill omkostnad för det bolag som ger bidraget medan bolaget som tar emot bidraget behandlar det som skattepliktig intäkt. Koncernbidraget måste redovisas i båda parters deklaration under samma taxeringsår.

När bokförs koncernbidrag?

En redovisningsenhet bokför lämnade och erhållna koncernbidrag i samband med bokslutet när styrelsen för moderföretaget i en koncern har beslutat att överföra medel mellan två koncernföretag för att utjämna det skattemässiga resultatet mellan koncernföretagen.

Relaterade inlägg: