Vilka är de tre stora fackliga centralorganisationerna i Sverige?

Innehållsförteckning

Vilka är de tre stora fackliga centralorganisationerna i Sverige?

Vilka är de tre stora fackliga centralorganisationerna i Sverige?

De flesta fackförbund är medlemmar i en centralorganisation. De tre största i Sverige är LO, TCO och SACO. Under den alfabetiska listan kan du läsa mer om vilka yrken, arbetsroller och sektorer som centralorganisationerna och deras fackförbund täcker.

Vad gör en politisk ombudsman?

Ordet används bland annat om funktionärer i politiska och fackliga organisationer, men även om företagsjurister. I politiken betecknar ombudsman allmänt en statlig tjänsteman med uppdrag att skydda medborgarna mot olagliga åtgärder, främst myndighetsmissbruk.

Vad betyder fackligt ombud?

Som arbetsplatsombud har du möjligheten att föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du fungerar som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera ombud bland era medlemmar.

Vad är facket till för?

Fackliga organisationer har till uppgift att ta tillvara anställdas intressen i arbetslivet. En anställd har rätt att vara medlem i en facklig organisation. Som arbetsgivare är du skyldig att förhandla med facket i situationer som rör deras medlemmar.

Relaterade inlägg: