Vad krävs för att kallas herrgård?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att kallas herrgård?

Vad krävs för att kallas herrgård?

En herrgård eller ett herresäte var ursprungligen en stor lantgård som beboddes av ett herrskap, det vill säga en adelsman. Med benämningen herrgård avses dels egendomen inklusive marken, dels i inskränktare mening själva huvudbyggnaden (corps de logi eller mangårdsbyggnaden).

Vad kännetecknar ett gods?

Ett gods är en större jordbruksegendom med centralt ledd drift av åtminstone delar av jorden. ... I Sverige kom de gods som beboddes av adelsmän att kallas säterier och de gods som tillhörde kronan kallades kungsgårdar.

Vad är ett säteri?

Säteri är i nutida språkbruk benämningen för en större herrgård. Fram till 1810 var säterier skattebefriade, och innehavet ett privilegium för adeln. Begreppet sätesgård var en synonym, som successivt föll ur bruk.

Vad kännetecknar ett slott?

Ett slott är en byggnad som ursprungligen byggdes av kungar och furstar när borgen hade spelat ut sin roll som försvarsverk. Slotten blev makt- och regeringscentrum efter medeltiden. Beteckningen slott kom också att användas när högadliga lät bygga mer ståndsmässiga byggnader på sina sätesgårdar.

Relaterade inlägg: