Kan vem som helst bli fadder?

Innehållsförteckning

Kan vem som helst bli fadder?

Kan vem som helst bli fadder?

Vem som helst kan vara fadder, och man kan förstås välja flera faddrar av samma kön. Det finns inga regler för hur många faddrar man kan ha, men det vanligaste är en eller två. En fadder till barn som döps i kyrkan ska själv vara döpt, men behöver inte tillhöra kyrkan.

Vad betyder det att vara fadder?

Faddrar förekommer även vid dop av vuxna i sådana kyrkor. Faddern är en person som tar på sig uppgiften att vara dopvittne, åtar sig ett särskilt ansvar som förebedjare och kristet föredöme och vägledare för den som döps. ... Den person man är fadder för kallas guddotter/-son, eller fadderbarn.

Måste man vara döpt för att konfirmera sig?

Du kan alltså konfirmeras även om du inte är döpt som barn eller tänkt döpa dig nu. ... Givetvis kommer det att finnas möjlighet till dop, dopbekräftelse och medlemskap i församlingen för de som önskar.

Vem kan bli gudmor och gudfar?

Det är upp till var och en. Men det vanligaste är 1-2 personer. För att bli fadder eller gudförälder till ett barn vid ett dop i kyrkan krävs det att faddern själv också är döpt. Det behöver dock inte vara i en svensk, kristen kyrka utan hen kan exempelvis vara katolskt eller ortodoxt döpt.

När väljer man fadder?

Kyrkoordningen innehåller inte heller “några bestämmelser för när någon skall antecknas som fadder. Inget torde hindra att det sker senare även om den reguljära ordningen är att det sker i samband med dopet och att faddrarna deltar vid dopet.”

Relaterade inlägg: