Vem har rätt att läsa svenska som andraspråk?

Innehållsförteckning

Vem har rätt att läsa svenska som andraspråk?

Vem har rätt att läsa svenska som andraspråk?

Enligt skolförordningen uttrycks att elev som har annat språk än svenska som modersmål har rätt till svenska som andraspråk, om det behövs. Båda ämnen – svenska och svenska som andraspråk – motsvarar varandra. Eleven läser därför svenska som andraspråk så länge som eleven anses behöva svenska som andraspråk.

Hur länge läser man svenska som andraspråk?

Svenska som andraspråk på gymnasienivå, dvs SVA 1 - 3 är tre kurser som är á 100 gymnasiala poäng/styck. Om man endast läser de kurserna på heltid, borde man klara av dem på 15 veckor.

Vem har rätt att plugga svenska som andraspråk?

Rektorn beslutar om undervisning i svenska som andraspråk för en elev.

Vad är svenska som andra språk 1?

I kursen Svenska som andraspråk 1 får du lära dig om svenska språkets uppbyggnad och skrivregler. ... Syftet med kursen är att göra dig tryggare i användandet av svenska språket och din egen språkliga utveckling har stort fokus i kursen.

Är svenska som andraspråk enklare?

Men att påstå att SvA-undervisning innebär ”en enklare nivå” stämmer inte. Kraven i SvA är desamma som kraven i Svenska. Till exempel är det nationella provet i årskurs tre, sex och nio identiskt i de båda ämnena. Skillnaden ligger i själva undervisningen.

Är SvA enklare än Sve?

Det är bara det som är skillnaden. Det har ingen betydelse vilken av svenska kurserna man läst när man söker högskola och jobb. Om man inte har svenska som modersmål kan det vara lättare att få bra betyg på Svenska som andraspråk eftersom kursen då är anpassad efter en.

Relaterade inlägg: