Hur odlar man egen svamp?

Innehållsförteckning

Hur odlar man egen svamp?

Hur odlar man egen svamp?

Enklaste sättet att odla svamp är att köpa ett färdigt paket med mycel och växtmedium. Oftast får svamparna växa i halmpellets eller i lövträspån. Först blandas mycel med växtmedium i en påse av plast. Sedan hälls vatten på så att allt blir genomblött, hur mycket som behövs står på förpackningen.

Hur odla ostronskivling?

Ostronskivling odlas i ren värmebehandlad vetehalm utan syntetiska tillsatser eller bekämpningsmedel. Till den värmebehandlade våta halmen tillsätts mycel för önskad sort av ostronskivling och fylls i plastsäck med hål i. Mycel växer in i halmen och efter ca 3-4 veckor kan första skörden tas.

Hur lång tid tar det att odla svamp?

Lägg inte mer än 1-2 cm kaffesump varje gång. Hur lång tid tar det innan svamparna kommer ut? Det beror på temperatur och fuktighet och självklart hur mycket kaffe du dricker. Vanligtvis tar det mellan 6 och 8 veckor innan du kan skörda dina första svampar.

Var odlar man svamp?

Svamp trivs på skuggiga platser. Därför kan stocken med fördel placeras under en buske eller ett träd i trädgården. I fall stocken är för torr kan du doppa den i ett vattenbad. – Är stocken betydligt lättare än när du började odla svamp på den så är det dags att vattna den.

Hur odlar man svamp på stock?

  1. Vårvintern är den bästa tiden att starta en svampodling. ...
  2. Stocken bör helst vara av lövträ. ...
  3. Kapa stocken i hanterbara bitar och borra hål utspridda över hela stocken som är lagom stora till de träpluggar du ska sätta in, ofta 25 millimeter långa och 8 millimeter i diameter.
  4. Sätt in pluggarna.

Var odlas champinjoner?

Champinjonen dominerar odlingen av svamp i Sverige med ca 1700 ton per år. De svenska odlarna levererar ca 19% av den totala konsumtionen av färska champinjoner. Normalsvensken äter ca 1,0 kg per färska champinjoner per år. Antalet odlare är ca 20 st, från Skåne i söder till Mälardalen i norr.

Kan man odla champinjoner?

Det går faktiskt utmärkt att odla champinjoner hemma året runt! Numera säljs det små odlingslådor, stora som 2 liters glasspack ungefär och som innehåller svampmycelier och passande kompost.

Kan man odla stensopp?

Läste att man har lyckats med att odla denna ädla svamp (Boletus Edulis) i Nya Zeeland i sådan omfattning att man tror att “vildväxande” KJ kommer att bli ointressant som handelsvara. Bland de stora fördelarna tycks vara att svampen är helt fri från larvangrepp.

Hur skördar man svamp?

Skörda svampen när den inte längre fördubblar sin storlek dagligen. Det tar normalt cirka 7–10 dagar. Bryt av foten eller skär av svampen så långt ned du kan.

Hur odla svamp i kaffesump?

  1. De enklaste sorterna att odla hemma är ostronmussling, helst i halm eller kaffesump, och champinjon, helst i komposterad gödsel. ...
  2. Använder du halm eller gödsel behöver materialet steriliseras genom att fuktas och sedan mikras på hög värme i ungefär två minuter.

Relaterade inlägg: