När ska man operera artros?

Innehållsförteckning

När ska man operera artros?

När ska man operera artros?

Operation ingen genväg Det har funnits en uppfattning att om man får artros i en höft eller ett knä så behöver leden sannolikt bytas ut någon gång i framtiden. Sanningen är att endast en liten del av alla med artros blir så sjuka i sina leder att de behöver opereras.

Hur lång tid tar en titthålsoperation i knät?

Hålen i huden sys eller tejpas ihop. Därefter läggs förband över såren. Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme.

Hur behandlar man artros i knät?

Lämplig motion och styrketräning av benmusklerna minskar smärtan från knät. När du börjar träna kan det ibland göra mer ont, men efter några månader brukar smärtan minska. Det är inte skadligt för ledbrosket i knät att röra på sig, även om smärtorna tillfälligt ökar. En käpp kan avlasta leden.

Hur går ett byte av knäled till?

Det är ett ingrepp där knäleden byts ut mot delar av metall och/eller plast. Den nedre delen av lårbenet (femoris) och övre delen av skenbenet (tibia) tas bort, och ledytorna ersätts med en metalldel nedtill på lårbenet och en plast/metalldel upptill på skenbenet. Dessutom kan baksidan på knäskålen (patella) bytas.

Hur lång rehab på Meniskskada?

Om man har sytt menisken ska man använda en skena i cirka sex veckor, men rehabiliteringen kan ta upp till sex månader. När det gäller fysisk aktivitet och vardagsmotion under behandlingstiden är det viktigt att du hör med din läkare vad som gäller för dig. I många fall kan lätt rörelse som inte ger smärta fungera bra.

Relaterade inlägg: