Vad är skillnaden mellan majoritet och minoritet?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan majoritet och minoritet?

Vad är skillnaden mellan majoritet och minoritet?

Majoritet[redigera | redigera wikitext] Majoritet eller flertal, de som utgör flest av de röstande. Motsatsen är minoritet, eller mindretal. ... Orden majoritet och minoritet används även i andra sammanhang, exempelvis en majoritet av befolkningen är hinduer eller de manliga sjuksköterskorna är i minoritet.

Vad är en nationell minoritet?

  • Nationell minoritet eller minoritetsfolk kallas de etniska minoriteter som har en långvarig språk- och kulturgemenskap innanför den nationella gemenskapen, vanligen längre än hundra år (eller fyra generationer).

Vilka är de nationella minoritetsspråken?

  • De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Alla nationella minoritetsspråk ska skyddas och främjas Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk.

Vilka är de fem nationella minoriteterna i Sverige?

  • Fem nationella minoriteter. De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Samer. Samernas område kallas ofta Sápmi och sträcker sig från ryska Kolahalvaön i öster till det svenska landskapet Dalarna i söder.

När presenterade regeringen en minoritetspolitik?

  • År 2009 presenterade regeringen en reformerad minoritetspolitik med en minoritetspolitisk strategi, tre minoritetspolitiska delområden samt lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Propositionen antogs av riksdagen 2009 och trädde i kraft 1 januari 2010.

Relaterade inlägg: