Hur kan en person med en funktionsnedsättning göras delaktig i samhället?
Innehållsförteckning
Hur kan en person med en funktionsnedsättning göras delaktig i samhället?
Det kan handla om hjälpmedel, ledsagning, färdtjänst, särskilt stöd i skolan eller personlig assistans. För att nå ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning behöver olika samhällsaktörer, både offentliga och privata, genomföra insatser inom flera områden, exempelvis på arbetsmarknaden och i skolan.
Hur kan daglig verksamhet främja delaktighet i samhället?
Den dagliga verksamheten kan utformas på olika sätt. Precis som alla andra insatser enligt LSS ska den anpassas till mottagarens individuella behov och tillförsäkra deltagaren goda levnadsvillkor. Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.
Hur samhället anpassas för att rätten till delaktighet ska uppnås?
Anpassad kollektivtrafik med bl. a. utökad personlig service och lättillgänglighet skulle öka många människors möjlighet att röra sig fritt. Offentliga och kommersiella lokaler som inte är anpassade utestänger effektivt många människor från att vara delaktiga i det offentliga och sociala samhällslivet.
Vad innebär delaktighet för en person med en funktionsnedsättning?
Delaktighet handlar om att en person aktivt kan medverka i och vara en del av samhället. Det innebär att i så hög utsträckning som möjligt kunna välja självständigt, fatta egna beslut och påverka sitt eget liv. Delaktighet förutsätter också att tjänster, produkter och miljöer är tillgängliga.
Hur kan man skapa delaktighet?
Betydelsefulla steg mot delaktighet är att uppleva att man själv bestämmer, kan välja och har inflytande. Man behöver veta vem som bestämmer vad för att kunna vara delaktig. Brukarna behöver få självförtroende och tränas att ta ansvar. Personalen behöver lära sig att ta ”ett steg tillbaka”.