Vad är ljud för barn?

Innehållsförteckning

Vad är ljud för barn?

Vad är ljud för barn?

Ljud sätter luften i rörelse. Luften vibrerar, och vibrationerna sprider sig som vågor genom luften. Vibrationerna når trumhinnan, och du upplever ett ljud.

Hur ljud breder ut sig?

Det är dessa svängningar som man brukar kalla för ljudvågor. Tittar man på detta händelseförlopp än mer ingående, kan man se att det är molekyler, vilka finns i luften, som krockar med varandra och orsakar svängningarna. Dessa svängningar bildar tillsammans en tryckvåg som breder ut sig i omgivningen.

Hur kan man lagra ljud?

Så småningom började man använda magnetband för att lagra ljud. Med hjälp av en mikrofon, ett membran anslutet till en elektromagnet,skapades en elektrisk ström som med i ett "inspelningshuvud" magnetiserade ett med järnoxid överdraget plastband. Ljudets svängningar sparades som variationer i bandets magnetfält.

Hur uppstår ljud och hur breder ljud ut sig?

Ljud uppstår av vibrationer i luften. ... Når vågorna når vårt öra sätts trumhinnan i svängning och vi kan uppfatta ljudet. Exakt hur ljudet breder ut sig beror däremot på omgivningen. Mer exakt vilken typ av material som finns i omgivningen.

Relaterade inlägg: