Hur avgör man vad en ideell skada är värd?

Innehållsförteckning

Hur avgör man vad en ideell skada är värd?

Hur avgör man vad en ideell skada är värd?

Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan. Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan. ... Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan enligt vad i 1–3 §§ är föreskrivet i fråga om person- och sakskada.

Vilken typ av försäkring skulle du kunna ha nytta av om du av oaktsamhet skulle orsaka en skada på annan person eller annans egendom?

Ekonomisk kompensation för en inträffad skada. Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett.

Vad är personskador?

Kroppslig eller psykisk skada som orsakats av någons handlande. En personskada kan leda till ekonomiska förluster (läkarkostnader, inkomstförlust) och ideella förluster (sveda och värk, lyte och men).

När ska skadeståndslagens bestämmelser tillämpas?

1 § Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan. Lag (2001:732). 2 § Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan.

Vilka typer av ideella skador kan ersättas enligt skadeståndslagen?

Till ideella skador räknas sveda och värk och lyte och men (2 kap. 3 § skadeståndslagen). Motsatsen till ideell skada är ekonomisk skada.

Relaterade inlägg: