När är det ett dotterbolag?

Innehållsförteckning

När är det ett dotterbolag?

När är det ett dotterbolag?

För att ett bolag skall betecknas som ett dotterbolag krävs att ett annat bolag har bestämmande inflytande. Många gånger kan ett dotterbolag vara helägt av sitt moderbolag varvid koncernförhållandet är lätt att identifiera och fastslå.

Hur startar man holdingbolag?

Hur startar man ett holdingbolag? Att starta ett holdingbolag görs på exakt samma sätt som att starta ett vanligt aktiebolag. I bolagsordningen där man ska ange vad bolaget ska bedriva för verksamhet anger man förslagsvis att (holding)bolaget ska äga aktier och andelar i andra företag.

Kan ett dotterbolag ha ett dotterbolag?

Ett moderbolag kan ha flera dotterbolag under sig, som moderbolaget kontrollerar. Sådana dotterbolag, som är kontrollerade av samma moderbolag, är kallade för systerbolag. Moderbolag som har ett eller flera dotterbolag, ingår i en gemensam koncern.

Varför skapar man holdingbolag?

Ett holdingbolag är ett bolag som äger andelar i andra bolag. Verksamheten i ett holdingbolag består ofta enbart av att fungera som ett moderbolag till rörelsedrivande dotterbolag. Det övergripande syftet för ett holdingbolag är att koncentrera kapital i toppen och fördela riskerna längre ner i strukturen.

Relaterade inlägg: