Vad kan egentligen hända om kroppen utsätts för en elektrisk ström?

Innehållsförteckning

Vad kan egentligen hända om kroppen utsätts för en elektrisk ström?

Vad kan egentligen hända om kroppen utsätts för en elektrisk ström?

Om kroppen får ström i sig kan det exempelvis leda till: Oregelbundna hjärtslag eller att hjärtat slår snabbare än vanligt. Ström kan även göra så att hjärtat helt slutar att slå. Muskelkramper som kan orsaka skador i både musklerna och i skelettet.

Vad innebär att man fastnar vid Strömgenomgång?

Strömmen ger ofta muskelkramper, med förlängd strömexponering som följd (patienten ”fastnar”) och kan leda till skador på muskelfästen och i extrema fall även frakturer. Strömgenomgång och ljusbågolyckor kan ge sekundära fallolyckor med traumaskador inklusive frakturer som följd.

Vad ska man göra när man har fått en stöt?

Kontakta alltid vården om du eller en person i din närhet får ström genom kroppen. Du kan få en stöt av statisk elektricitet, till exempel om du borstar håret med en borste i plast eller tar av dig en stickad tröja.

Hur kan man förebygga el olyckor?

Vissa moment kräver att du har extra skyddsutrustning, till exempel vid arbete där det finns risk för ljusbåge. Du kan själv förebygga olyckor genom att se över din egen säkerhet och dina rutiner i olika arbetssituationer. Kom ihåg att alltid göra en riskbedömning innan arbetet påbörjas.

Relaterade inlägg: