Vad krävs för att plugga till psykolog?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att plugga till psykolog?

Vad krävs för att plugga till psykolog?

Utbildning till psykolog i Sverige är en högskoleutbildning på fem år och en efterföljande praktisk tjänstgöring (PTP) på ett år under handledning av legitimerad psykolog. Därefter kan en ansökan om legitimation göras.

Hur mycket merit behöver man för att komma in på psykologprogrammet?

Sökresultat
NamnLärosäteHP
PsykologprogrammetKarolinska institutet1.55
PsykologprogrammetUppsala universitet1.65
PsykologprogramMittuniversitetet1.50
Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Ingång psykologiLinnéuniversitetet0.75

Är psykologprogrammet roligt?

Många upplever detta som den roligaste och mest relevanta terminen på psykologprogrammet; för den ambitiöse kan praktiken innebära möjlighet till assistentjobb och kontakter inför kommande PTP-tjänst. Det är väldigt varierande hur mycket faktiskt psykologjobb man får förtroende att utföra på praktikplatsen.

Kan alla bli psykolog?

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Vad är psykologprogrammet?

  • Psykologprogrammet är en yrkesutbildning med bunden studiegång. Utbildningen ger en bred och djup kunskap inom psykologisk teori och fördjupad kunskap om psykologisk behandling, psykologisk utredning och andra interventioner. Vetenskapsteori och forskningsmetod är omfattande inslag.

Vad krävs för att bli psykoterapeut?

  • För att bli legitimerad psykoterapeut krävs examen från godkänd psykoterapeutubildning. Högskoleverket är den myndighet som prövar ansökningar från de olika utbildningsanordnarna. Dessa utbildningar ges som en påbyggnadsutbildning i regel på halvtid i tre år, efter akademisk examen och inhämtade baskunskaper.

Hur kan psykologer arbeta med ledarskap och teamutveckling?

  • Psykologer kan också ge stöd och vägledning, motivera och coacha. De arbetar t ex som skolpsykologer, inom psykiatrin och på vårdcentraler, inom idrottsvärlden, kriminalvården, arbetsförmedlingen, försvarsmakten. De kan arbeta med att utveckla organisationer, till exempel med ledarskap och teamutveckling.

Relaterade inlägg: