Vad är näcken i bäcken?

Innehållsförteckning

Vad är näcken i bäcken?

Vad är näcken i bäcken?

Näcken är ett övernaturligt manligt vattenväsen som främst håller till i älvar, åar, tjärnar och sjöar i inlandet. Figuren är känd från gammal nordisk folktro och diktning sedan fornnordisk tid, främst ifrån sägner och folkvisor från Norge och Sverige.

Vad gör näcken?

I nordisk mytologi är Näcken ett vattenväsen som håller till i älvar, åar och sjöar. Han sitter ute på en sten vid en fors eller ett vattenfall och spelar fiol. Näcken försöker lura ner människor i vattnet med sitt vackra fiolspel för att dränka dem.

Vilken tid trodde man på tomtar?

Källorna är främst rättsprotokoll från 1600-talet och 1700-talets första hälft. Men viktiga är också några lärda, vanligen teologiskt präglade skrifter från 1500- 1600- och 1700-talen. I korthet berörs även balladtra- ditionen om näcken och liknande varelser.

Vad heter näckens fiol?

Vid forsar, åar och dammar kan man ibland höra någon spela den allra ljuvligaste musik. Om man då följer ljudet kan man få se näcken – en ensam spelman med en fiol. Bäst verkar näcken trivas vid rinnande vatten och han kallas därför ofta för ”strömkarlen” eller ”forsakarlen”.

Hur skyddar man sig mot Näcken?

För att skydda dig mot näcken kan du kasta en sten i vattnet innan du går i. Stenen ska plumsa utan att det skvätter och handlingen får gärna åtföljas av en kort besvärjelse. Alternativt fungerar det också att lära sig simma.

Vad menas med folktro?

Det kan beskrivas som allmänt förekommande föreställningar, vanligen trosföreställningar som kan handla om allt från övernaturliga väsen, tro på ett oundvikligt öde, varsel och trolldom till sådant som brukar kallas ”skrock”, exempelvis talet tretton som ett oturstal, eller att man försöker undvika att gå på A-brunnar ...

Vilket instrument spelade Näcken?

Enligt folktron kan han med sin musik locka ner den oförsiktige i djupt vatten. Näcken är nämligen en mycket skicklig musiker och även om hans instrument oftast är en fiol kan han lära ut konsten att spelavilket instrument som helst.

När trodde man på folktro?

Hur gammal folktron är går inte att svara på, eftersom det alltid funnits någon form av folkliga föreställningar och berättelser knutna till detta. Det går inte heller att svara på hur gammal tron på många av de kända övernaturliga väsendena är. En del av dem omnämns redan i källor från medeltiden, t.

När trodde man på troll?

Under vikingatiden dök de första trollen upp i Norden, och tron på att skogarna och de oländiga fjällen var befolkade av onda varelser höll i sig i århundraden. Till och med lagarna hade paragrafer ämnade för troll.

Vad är strömkarlen?

Strömkarlen, huvud i granit på Vattenfalls regleringsdamm. Skulpturen kallades även för ”Näcken” eftersom den knyter an till just denna figur som i Trollhättan ansågs vara en innerst inne vänlig figur som straffade dem som kom till staden för att ställa till ofog.

Relaterade inlägg: