Hur tar man bort njursten?

Innehållsförteckning

Hur tar man bort njursten?

Hur tar man bort njursten?

Under titthålsoperationen är du sövd. Med hjälp av röntgen för läkaren in en tunn nål i njuren. Via kanalen som bildas förs ett tunt rör in och med hjälp av fiberoptik kan man se stenen eller stenarna. Stenen krossas med ultraljud eller laser och sugs ut.

Vad är ett ekosystem inom jorden?

  • Planeten jorden räknas som ett enda ekosystem. Det finns alltså ekosystem inom ett ekosystem. Till exempel är kroppen ett ekosystem för ofantligt många bakterier, men i munnen finns ett mindre ekosystem.

Vad kallas för slutet ekosystem?

  • Att bevara plantor såhär, nästan som i en tidskapsel, kallas för ett slutet ekosystem. Precis som namnet antyder innebär det att den vätska, luft och andra komponenter som finns i burken är det som växterna ska överleva på. För att metoden ska fungera krävs vissa faktorer som ska stämma in för att klimatet ska bli optimalt.

Vad är det som påverkar djur och växter inom ett ekosystem?

  • Det som avgör vilka djur och växter det finns inom ett ekosystem är olika miljöfaktorer (väderfaktorer eller markens förutsättningar). Det kan vara hur mycket ljus och regn det är, men även temperatur, vind och pH-värde spelar roll.

Relaterade inlägg: