Vad är Motmakt?

Innehållsförteckning

Vad är Motmakt?

Vad är Motmakt?

När man talar om ”motmakt” i allmänhet, talar man egentligen om tre saker: motståndet (resistenza) mot den gamla makten, upproret (insurrezione) och den konstituerande kraften (potenza costituente) som skapar en ny makt. Motstånd, uppror och konstituerande kraft utgör den tredelade figur som är motmaktens unika essens.

Vad finns det för makt?

Ekonomisk makt: Folk som har pengar och kan utnyttja dessa till att kontrollera eller påverka andra människor. Politisk makt: Folk som genom tal & propagering kan påverka andra personer till sin vilja. Både på gott & ont. Militär makt (Krigs makt): USA är ett lysande exempel på ett land som har krigsmakt.

Vad är direkt makt?

Indirekt makt är processer som försiggår mer eller mindre i det fördolda. Den förhindrar att ärenden når fram till en beslutsprocess, att vissa problem filtreras bort och att vissa beslut aldrig tas.

Hur definierar man makt?

Makt kan innehas individuellt eller i grupp. ... Makt är istället någonting dynamiskt som skapas mellan människor i deras interaktion med varandra och som alltid kan förändras och omformas. Vad som dock existerar är maktkoncentration och mer eller mindre asymmetriska maktrelationer.

Vad ger oss makt?

En obalans över tillgångar, där ordet tillgångar kan vara resurser, människor, kapital, information, färdigheter, etc. Makten kan skifta från situation till situation och som individ kan jag uppleva makt i vissa sammanhang och grupper och mindre makt i andra.

Hur är makt kopplat till ledarskap?

Med ledarskap följer makt och känsla. ... Men makt har också självklart positiva sidor. Det handlar egentligen om att på ett etiskt sätt leda organisationen mot de uppsatta mål som finns. Makt är att leda.

Vad är makt över tanken?

Att tala om makt över tanken innebär alltså att man erkänner strukturella maktförhållanden. ... Det finns grupper i samhället som systematiskt utövar makt över andra grupper genom att – medvetet eller omedvetet – förneka att det finns konflikter mellan dessa grupper.

Vad är maktens subjekt?

Enligt Beronius (1986) var sökandet efter att lokalisera maktens subjekt, det vill säga vem som innehar makt, det som drev Dahl och övriga inom den statsvetenskapliga skolan. Beslutsfattandet ansågs av pluralisterna vara den plats som avgör vilka individer eller grupper som har mer makt än andra.

Vad är Belöningsmakt?

maktresurser. Belöningsmakt – Den som kan belöna andra eller uppfylla andras önskningar har makt. ... Legitim makt - Den som har mandat och befogenheter att påverka andra har legitim makt, till exempel en chef som har en organisatorisk rättighet att belöna/bestraffa ett beteende.

Relaterade inlägg: