Vad sker i nattvarden?

Innehållsförteckning

Vad sker i nattvarden?

Vad sker i nattvarden?

För de kristna blir därför nattvarden ett möte med den korsfäste och uppståndne Jesus. Den katolska och ortodoxa kyrkans syn på nattvarden är att brödet och vinet blir Kristi kropp och blod efter att prästen har läst instiftelseorden. Brödet och vinet upphör då att vara bröd och vin.

Hur blev den kristna nattvarden till?

De allra flesta kristna teologiska riktningar är ense om att Jesus vid denna måltid gav brödet och vinet ny innebörd – likt brödet som bröts sönder skulle hans kropp brytas sönder och likt vinet som utgöts skulle hans blod utgjutas. Han instruerade sina lärjungar att "göra detta" till hans åminnelse.

Vad är ett sakrament kristendom?

Inom den protestantiska kyrkan finns två sakrament: dopet och nattvarden. Inom den katolska och ortodoxa kyrkan finns ytterligare fem: konfirmationen, prästvigningen, äktenskapet, bikten och de sjukas smörjelse. Olika kristna kyrkor definierar sakramenten på olika sätt och har därför olika antal sakrament.

Vad är prästvigningen?

Med prästvigning avses inom kristendomen dels den ceremoni varvid biskopen viger en ny präst, dels prästvigningens sakrament. I prästvigningens ceremoni ingår vanligtvis handpåläggning, förbön och smörjelse med chrisma av prästkandidatens händer.

När är det nattvard?

Nattvarden (italienska: Il Cenacolo eller L'Ultima Cena) är en muralmålning av Leonardo da Vinci, utförd cirka 1495–1498 i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano....Nattvarden[redigera | redigera wikitext]
KonstnärLeonardo da Vinci
Basfakta
Tillkomstår1495–1498
TypMuralmålning
MotivJesu sista måltid

Vad gör man när man biktar sig?

Bikt (lågtyska bîcht(e) 'bekännelse') är en enskild syndabekännelse inför en präst med åtföljande tillsägande av syndaförlåtelse, avlösning. Prästen är ålagd absolut tystnadsplikt vad gäller det som sägs under bikt eller själavårdande samtal. Det innebär ett undantag från vittnesskyldigheten i domstol.

Relaterade inlägg: