Vad är måttsättning?

Innehållsförteckning

Vad är måttsättning?

Vad är måttsättning?

En tydlig och korrekt måttsättning av limträelementen ger en snabb behandling och minskar risken för felaktigheter och förseningar vid efterbearbetning hos limträtillverkaren. Exempel på måttsättning ges i figur 91 nedan. Alla erforderliga vyer måste ritas upp och måttsättas.

Varför behövs det bestämda regler för hur ritningar ska se ut?

följer bestämda internationella regler och mått. Ritningen kan ha olika syften som att presentera ett förslag, att styra utförandet av en konstruktion eller att vara ett hjälpmedel i en problemanalys.

Vad kallas det mått som man utgår ifrån vid Toleranssättning?

Därför är det nöd- vändigt att ange en måttolerans som anger största och minsta tillåtna mått. 20±1 mm betyder att största tillåtna mått är 21 mm och minsta tillåtna är 19 mm. Måttet 20 är toleransens referensmått och kallas basmått. En måttolerans kan även anges som en ISO-tolerans ( = internationell tolerans).

Vad är Skalmått?

Att en ritning är skalenlig betyder att byggnaden avbildas förminskad ett visst antal gånger. Hur mycket byggnaden förminskats framgår av skalan. En ritning kan exempelvis vara i skala 1:100 (”ett till hundra”). ... En dörr som är en meter bred i verkligheten ritas i skala 1:100 alltså som en centimeter bred.

Vad betyder Måttgränslinje?

Pilmått ritas som en kortare linje och avslutas med en pil mot den måttgränslinje som visar var måttet slutar. måttgränslinjerna är de linjer som går vinkelrätt mot måttlinjen – en på var sida – och visar tydligt var delmåttet börjar och slutar.

Hur ska en Bygglovsritning se ut?

Ritningarna ska vara gjorda med svarta linjer på vitt papper (ej rutat). Inlämnade pappersritningar kommer att skannas och får därför inte vara större än A3-format. ... Ritningarna ska helst vara i pdf-format, men även dwg-format går att lämna in. Ritningarna måste vara gjorda i ett program avsett för detta.

Vad ska finnas med på en skiss?

Alla ritningar ska innehålla:

  • information om vad de föreställer.
  • fastighetsbeteckning.
  • skala och skalstock (ett måttsatt streck som visar skalan)
  • upprättat och eventuellt reviderat datum.
  • vem som upprättat ritningen.
BE

Vad är tolerans ritteknik?

När noggrannheten anges används toleranser. Det innebär att en viss avvikelse från de nominella måtten godtas. Det område inom vilket spridning tillåts kallas fbrtoJeransområde. Om tillverkningen skall varamycket noggrann kan toleransområdet vara till exempel 0,2 mm.

Relaterade inlägg: