Vad innebär offentlighet och sekretesslagen?

Innehållsförteckning

Vad innebär offentlighet och sekretesslagen?

Vad innebär offentlighet och sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretsslagen innehåller regler om myndigheters hantering av allmänna handlingar, tystnadsplikt för anställda på myndigheter och begränsningar i rätten att ta del av allmänna handlingar.

Vad innebär offentlighet?

Offentlighetsprincipen innebär bland annat att regeringens och andra myndigheters verksamheter ska vara öppna så långt det är möjligt. I en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen, finns bestämmelser om allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar. Denna rätt är ett uttryck för offentlighetsprincipen.

Vad säger OSL?

Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400, OSL) gäller för många personalgrupper i Sverige. ... Sekretessbestämmelserna i OSL innebär att hälso- och sjukvårdspersonalen inte får avslöja uppgifter, vare sig muntligt eller genom att lämna ut en allmän handling eller på annat sätt.

Vad är syftet med offentlighetsprincipen?

Med allmän handling menas varje handling, tryckt eller elektronisk, som är förvarad hos en myndighet, samt har inkommit till den utifrån eller har upprättats inom myndigheten. ... Offentlighetsprincipen är till för att allmänheten ska ha god insyn i och kunna utöva medborgerlig kontroll över myndigheternas agerande.

Vilket är syftet med sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretesslagen innehåller bestämmelser för hur myndigheter ska registrera, lämna ut och hantera allmänna handlingar. ... Det är förbjudet att röja uppgifter om patienter, vare sig det sker muntligt, genom utlämnande av allmän handling eller på något annat sätt.

Vad innehåller sekretesslagen?

Sekretess innebär ett förbud mot att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på annat sätt. ... En uppgift kan vara såväl offentlig som sekretessbelagd och det beror på i vilket sammanhang uppgiften finns.

Vilka verksamhetsområden regleras i Offentlighets och sekretesslagen?

1 kap. 1 § Denna lag innehåller bestämmelser om myndigheters och vissa andra organs handläggning vid registrering, utlämnande och övrig hantering av allmänna handlingar. Lagen innehåller vidare bestämmelser om tystnadsplikt i det allmännas verksamhet och om förbud att lämna ut allmänna handlingar.

Vad betyder sekretesslagen?

Sekretess innebär ett förbud mot att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på annat sätt. ... Därför har sekretessen olika styrka beroende på vilken typ av uppgift som skyddas och var uppgiften förekommer inom den offentliga förvaltningen.

Vad är en Menprövning?

Menprövningen innebär att uppgifter inte får lämnas ut om det inte står klart att uppgifterna kan röjas utan att den enskilde eller någon närstå- ende lider men.

Vad är det övergripande syftet med offentlighetsprincipen?

Principen att handlingar hos myndigheter ska vara tillgängliga för allmänheten. Alla handlingar (pappersdokument eller elektroniska handlingar) som är inkommna till en myndighet, eller upprättade hos myndigheten, och som förvaras hos myndigheten, är som huvudregel offentliga.

Relaterade inlägg: