Vad krävs för ett servitut?

Innehållsförteckning

Vad krävs för ett servitut?

Vad krävs för ett servitut?

Ett avtalsservitut upplåts genom avtal mellan fastighetsägarna. För att avtalet ska ha verkan av servitut måste det uppfylla formkravet i 14 kap. 5 § JB. Det innebär att servitutet ska vara skriftligt, ange härskande och tjänande fastighet samt ändamålet med upplåtelsen.

Hur starkt är ett servitut?

Servitut brukar inte vara särskilt långa komplexa texter utan har oftast en kort och generell utformning med innebörden att ge den härskande fastigheten rätt till någonting på den tjänande fastigheten. Däremot kan det vara nödvändigt att beakta även andra omständigheter, förutom servitutets ordalydelse.

Vad betyder Official servitut?

Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare, ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning. Ett avtalsservitut är ett så kallat formalavtal.

Hur döda servitut?

Om du vill att en inskrivning av ett servitut eller en nyttjanderätt ska tas bort från fastighetsregistret ska du ansöka om dödning av inskrivningen. Ansökan ska göras av den som har rätten att använda en annan fastighet (rättighetshavaren).

Relaterade inlägg: