Vad krävs för att en säljare ska kunna ta tillbaka en vara?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att en säljare ska kunna ta tillbaka en vara?

Vad krävs för att en säljare ska kunna ta tillbaka en vara?

För att säljaren ska ha denna möjlighet att återta varan måste förbehållet finnas med i köpeavtalet (Köplagen 54 § 4 st). Säljaren kan alltså inte i efterhand komma och kräva varan tillbaka, även om köparen dröjer med betalningen, eller ens om köparen inte betalar alls.

Vad är ett Ägarförbehåll?

Den som säljer varor på kredit kan använda sig av säkerheter för att minska risken att inte få betalt. En vanlig säkerhet är äganderättsförbehållet som innebär att man skriver in i avtalet att säljaren behåller äganderätten till varan till dess att den är fullt betald.

Kan en näringsidkare alltid återta en obetald vara?

1 § Denna lag gäller avbetalningsköp som sluts mellan näringsidkare i deras yrkesmässiga verksamhet eller som annars faller utanför konsumentkreditlagen (2010:1846). avtalet innehåller villkor som ger säljaren möjlighet att återta varan om köparen inte fullgör sin del av avtalet (förbehåll om återtaganderätt).

Har det någon juridisk betydelse att en tvättmaskin sålts med Ägarförbehåll?

Har det någon juridisk betydelse att en tvättmaskin sålts med ägarförbehåll? Nej, man kan inte enligt kap 2 5§ ha ägarförbehåll på tex. en tvättmaskin eftersom det slutar gälla så fort fastighetsägaren tillfört fastigheten föremålet så att det enligt 1/2 § tillhör fastigheten. 7.

Relaterade inlägg: