Vilket ansvar har jag som byggherre?

Innehållsförteckning

Vilket ansvar har jag som byggherre?

Vilket ansvar har jag som byggherre?

Som byggherre måste du ha koll på att alla arbeten utförs i enligt med plan- och bygglagen, tillhörande förordning, Boverkets byggregler som arbetsmiljölagen med flera. Som byggherren ska du också se till att kontroll och provning utförs i tillräcklig omfattning liksom att arbetena planeras och utförs med aktsamhet.

Vad gör byggföretag?

Ett byggföretag är ett företag som huvudsakligen ägnar sig åt byggnadsverksamhet, för egen (egen regi) eller för andras räkning (entreprenadarbete).

Kan jag vara byggherre?

Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör. Både privatpersoner, företag, föreningar och offentliga institutioner kan vara byggherre.

Kan man vara sin egen byggherre?

Du som bygger, river eller utför markarbeten för egen räkning är i lagens mening byggherre. Oavsett om det är du själv som bygger eller om du låter någon annan göra jobbet. Som byggherre har du det fulla ansvaret för att byggnationen uppfyller de krav som plan- och bygglagen ställer.

Vem ska stå som byggherre?

Vem är byggherre? Byggherren är oftast fastighetsägaren men kan även vara en brukare eller förvaltare av någon annans fastighet. Inom staten är exempelvis Trafikverket, Statens fastighetsverk, Akademiska hus med flera inte per definition fastighetsägare – utan de utvecklar och förvaltar statens vägar och fastigheter.

Relaterade inlägg: