Vad strider IS för?

Innehållsförteckning

Vad strider IS för?

Vad strider IS för?

IS växte fram som en reaktion på att USA och Storbritannien med allierade invaderade Irak 2003. Målet med invasionen var att störta den irakiska Baath-regimen, ledd av diktatorn Saddam Hussein, och bevisa att Irak hade massförstörelsevapen och att de samarbetade med terrornätverket al-Qaida.

Vad vill IS göra?

IS, Islamiska staten Är en väpnad terrororganisation som är aktiv i flera länder i Mellanöstern, men med starka fästen främst i Syrien och Irak. IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagarna och använder flitigt sociala medier för att föra ut sitt budskap. Vill upprätta ett kalifat i regionen.

Vad IS står för?

Islamiska staten (förkortat IS, och tidigare även ISIS; arabiska: al-Dawla al-Islamiyya) är en väpnad salafistisk terrororganisation och tidigare icke-erkänd statsbildning som mellan 20 verkade inom främst Iraks och Syriens territorier.

Vad är skillnaden mellan IS och Al-Qaida?

IS har sina rötter i al-Qaida och delar mycket av sin ideologi med dem. Både al-Qaida och IS strävar efter att upprätta kalifat (en islamistisk stat). Men till skillnad från IS, anser al-Qaida att det inte kan upprättas kalifat förrän västerländska styrkor har besegrats och lämnat muslimska länder.

Vad betyder Al Sham?

Al-sham är ett geografiskt område i mellanöstern där Syrien ingår. Vissa tolkar Al-sham som Levanten (ett större område där Syrien ingår) vilket ger förkortningen ISIL – Islamistiska staten i Irak och Levanten, skriver VOX.

Vad betyder islamisk stat?

Islamiska staten, IS, arabiska ad-Dawla al-Islamiyya, även kallad Daish, väpnad sunniislamistisk rörelse, främst aktiv i Irak och Syrien, stämplad som en terroristorganisation av FN.

Vad betyder al-Qaida på svenska?

al-Qaida är benämningen på ett löst sammansatt nätverk av var för sig självständiga celler. Ordet al-Qaida betyder basen eller grunden på arabiska. al-Qaida kämpar med våld mot vad man uppfattar som västvärldens inblandning i den muslimska världen. ... Saudiern Usama bin Ladin anses vara al-Qaidas högste ledare.

Relaterade inlägg: