När används Glasjonomer?

Innehållsförteckning

När används Glasjonomer?

När används Glasjonomer?

Glasjonomer används framför allt till lagning på tandhalsar. Det kan också användas som fyllning på ytor som inte behöver tåla så mycket tuggning, eller vid lagning av mjölktänder. Glasjonomer innehåller fluor och materialet fäster dessutom bra på tanden och är mindre fuktkänsligt än kompositerna.

Vad kan man laga tänder med?

Komposit det vanligaste fyllnadsmaterialet Det vanligaste fyllnadsmaterialet är en slags plast som kallas komposit. Fyllningen härdar och blir hård genom att tandläkaren lyser på den med ett speciellt ljus. Ibland kan också guld eller porslin användas som fyllning, men det är inte så vanligt.

Är komposit farligt?

Kompositer kan vara lika hälsofarliga som asbest, varnar Luftfartsverket i en färsk rapport. Det är dammpartiklarna som frigörs när materialet går sönder eller brinner som ger liknande skador som asbestfibrer i lungvävnad, men även på huden.

Hur länge används amalgam?

En amalgamfyllning håller i regel 30-40 år innan den kan behöva ses över. Visst är det en väldigt lång tid, men det innebär också att den stora våg av behandlingar som utfördes under 70 och 80-talet nu ska ses över. När tandläkaren utför en amalgambehandling måste en stor del av tanden borras ur.

Är det farligt att svälja amalgam?

De allra flesta människor har inga som helst besvär med att ha amalgam i sin mun och kan lugnt ha det kvar. Den gången fyllningen gjordes utsattes man för lite kvicksilverångor men så fort fyllningen stelnat är det bundet i materialet, och man kan tom svälja en fyllning utan att det ska vara farligt.

Relaterade inlägg: