Vad menas med begreppet lågenergihus?

Innehållsförteckning

Vad menas med begreppet lågenergihus?

Vad menas med begreppet lågenergihus?

Lågenergihus är ett begrepp som ibland används för hus som använder mindre energi än vad normen, dvs Boverkets byggregler, kräver. Det finns ingen exakt definition på vad ett lågenergihus är. Passivhus, plusenergihus och nollenergihus är alla lågenergihus med extra höga krav.

Varför heter det passivhus?

Feist sägs ha myntat själva begreppet "passivhus". I Sverige har Forum för Energieffektiva Byggnader (FEBY) utvecklat en kravspecifikation anpassad för svenska förhållanden, FEBY Guld. 2011 bildades Intressegrupp Passivhus Sverige, som arbetar efter de nu internationellt fastställda kraven för passivhus.

Hur skapar man lågt U värde i passivhus?

Fönster och dörrar med lågt U-värde I ett nybyggt hus står ca 35 % av värmeförlusterna från traditionella fönster. För att minska energiförlusterna bör fönsterarean ligga på 15 % av golvarean. Om huset byggs i den norra delen av Sverige bör man minska fönsterarean till ca 14%.

Hur är utformning av lågenergihus?

Lågenergihus måste använda 25% mindre energi än vad byggnormen kräver. Det kan beskrivas som ett tufft, men långtifrån oövervinneligt mål. Passivhusen får i sin tur göra av med marginellt mer energi än vad samma hustyp förbrukar. Väl där är ventilationssystemet, eller FTX-systemet – klart viktigast.

Vad menas med att lågenergibyggnader ska vara kompakta?

Lågenergihus eller lågenergibyggnad är ett samlingsbegrepp för byggnader som använder mindre energi än byggnader byggda enligt gängse praxis eller enligt vad byggnormen kräver, alltså byggnader med god energiprestanda.

Vad är passiv teknik?

Ett passivhus byggs så att alla värmeförluster hålls till ett minimum. Det gör man dels genom att bygga ett lufttätt skal med mycket välisolerade väggar utan köldbryggor. Huset värms sedan passivt av solen och ventilationssystemet tar tillvara på värmen i frånluften och använder den för att värma tilluften.

Relaterade inlägg: