Hur länge varade bronsåldern?

Innehållsförteckning

Hur länge varade bronsåldern?

Hur länge varade bronsåldern?

33 BC Bronze Age/Periods

Vilket år Va bronsåldern?

3300 f.Kr. Bronze Age/Start dates

När började och slutade järnåldern?

Järn började användas i Norden ungefär tusen år efter att det tagits i bruk i Mellanöstern. Nordens järnålder räknas vanligtvis från ca 500 f.Kr till omkring 1050 e.Kr då vikingatiden - som utgör slutet av järnåldern - övergår i nordisk medeltid.

Vad är bronsåldern?

  • Bronsåldern har fått sitt namn av den blandning av koppar och tenn som kallas brons. Den göts i formar och användes till yxor, spjutspetsar, smycken och annat. Den nordiska bronsåldern varade i över tusen år - från omkring 1800 f.Kr till 500 f.Kr - och inföll långt senare än i länderna runt Medelhavet.

Vad innebär övergången från bronsålder till järnåldern?

  • Övergången från bronsåldern till järnåldern kännetecknas av en dramatisk klimatförsämring då bronsålderns milda väder övergick i ett mera kyligt, fuktigt och solfattigt klimat. Klimatförändringen innebar en katastrof för både djur och människor. Växtligheten förändrades och områden som tidigare varit odlingsbara övergavs.

Vad var bronsåldern i Medelhavet?

  • Bronsåldern i Mellanöstern och östra Medelhavet präglades av perioder av centralisering och decentralisering. Dock var den politiska och ekonomiska grunden stadsstater och dessas regionala områden. Under vissa perioder kontrollerades området av ett dominerande stadsvälde eller en härskarfamilj.

Relaterade inlägg: