Vad kännetecknar de grekiska stadsstaterna?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar de grekiska stadsstaterna?

Vad kännetecknar de grekiska stadsstaterna?

De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi.

Hur växte antikens Grekland fram?

Det vi kallar »antikens Grekland» var ett område betydligt större än dagens nationalstat. Dorer, joner och akajer började befolka det redan på 1000-talet f Kr och under den så kallade arkaiska tiden, cirka 700–480 f Kr tog de typiska grekiska stadsstaterna form, till exempel Aten, Sparta, Thebe och Korint.

Vad kännetecknar epoken antiken?

Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.

Hur styrdes Aten i det antika Grekland?

Till en början styrdes Athen av en kung, men med tiden införde man ”demokrati” eller folkstyre. Nu var det inte hela folket som fick vara med, utan bara fria män över 21 års ålder som var medborgare i Athen. Man hade ”direkt demokrati”-varje person hade en röst.

Vem styrde i antikens Grekland?

Tvärtemot vad man tidigare har trott var de östra stadsstaterna i antikens Grekland både demokratiska och självständiga. Det visar doktoranden Susanne Carlsson i sin avhandling, som hon försvarar vid Uppsala universitet den 20 maj.

Relaterade inlägg: