Hur påverkas identiteten i det postmoderna samhället?

Innehållsförteckning

Hur påverkas identiteten i det postmoderna samhället?

Hur påverkas identiteten i det postmoderna samhället?

Den postmoderna individen anpassar identiteten efter de rådande förhållandena för att skydda sitt Själv. Självet kan således liknas vid en stabil byggnad då identiteten är det sociala spackel som försöker dölja sprickorna i fasaden.

Hur uppkom postmodernismen?

Postmodernismen uppkom under 1970-talet som en reaktion på funktionalismen och den senare modernismen. Förespråkarna vände sig emot att arkitekturen alltför länge hade präglats av funktion med rationalitet som norm. ... Den nya arkitekturen växte fram i Amerika och spreds vidare till Europa.

Vad kännetecknar identitetsskapande processer i Senmodernt samhälle?

I det senmoderna samhället ser individerna varandra som de är, de tillåter varandra att utvecklas och att uppleva olika saker. Individen, man och kvinna är nu reflekterande subjekt som har ett relativt öppet förhållande som skapas genom kommunikation.

När slutar postmodernism?

När uppstod postmodernismen? Ofta brukas starten av postmodernismen tillskrivas 1970-talet (modernismen har då pågått cirka sju decennier). Postmodernism som term fick ett större genomslag 1979 då Det postmoderna tillståndet (La Condition postmoderne) av den franske filosofen Jean-François Lyotard utkom.

Vad är en postmodern stad?

Postmoderna städer är i stället handelsplatser, nöjesplatser, basarer för ytliga möten, kommers och underhållning. Ingen hör hemma i dessa städer. De saknar identitet, ingenting skiljer dem åt, ungefär som vår tids flygplatser, och vi är konsumenter snarare än medborgare. Vi medverkar inte i stadens utveckling.

Vad kännetecknar identitetsskapande processer?

En människas identitet formas under hela livet eftersom den består av många olika egenskaper. Både sådana vi själva väljer och sådana vi inte kan påverka. Enligt en konstruktivistisk syn på identitet skapas identitet kontinuerligt i samspel/samverkan med sin omgivning.

Vad är idealiskt postmodernt samhälle?

  • Ett idealiskt postmodernt samhälle karaktäriseras av att tilltron till objektiva sanningar raserats, inga ideologier eller religioner anses längre tillförlitliga och tilltron till vetenskapen har gått förlorad. Postmodernismen är en tid då gränser suddas ut, och där ingenting är på förhand givet.

Vad är Postmoderna teoretiker?

  • Postmoderna teoretiker beskriver ofta den postmoderna konsten som ett upphävande av relationen mellan väletablerade motsatspar som konstnär-publik, allvar-lek och finkultur-kitsch.

Vad är Postmodernism?

  • Postmodernism är ett ord som syftar på en utveckling inom kritisk teori, filosofi, arkitektur, konst, litteratur och kultur som kan beskrivas som antingen sprungen ur eller en reaktion på modernism och modernitet. Postmodernismen har även definierats som trevandet efter något nytt sedan luften gått ur modernismen.

Relaterade inlägg: