Var får man förvara vapenskåp?

Innehållsförteckning

Var får man förvara vapenskåp?

Var får man förvara vapenskåp?

Huvudregeln är att vapnet ska förvaras där man är folkbokförd. Det finns dock ett tillstånd man kan söka hos polisen för att lov att förvara sina vapen hos någon annan. En giltig anledning för att tillståndet kan vara, som tidigare nämnts, att man ska studera på annan ort och därmed flytta.

Får man ha vapenskåp i garaget?

Ska inte vapenskåpet finnas inne i bostaden? Svaret är att vapenskåpet kan stå i garaget eller uthuset under vissa förutsättningar. ... Med bostad kan likställas byggnad, till exempel garage eller förråd, som är låsbart och sammanbyggt med bostaden och där en genomgångsdörr finns mellan byggnaden och bostaden.

Var ska ammunition förvaras?

Ammunitionen ska förvaras i bostaden eller i ett utrymme som garage eller dylikt som är hopbyggt med bostaden och har en inre dörr till bostaden. Något krav på att ammunitionen ska förvaras i godkänt säkerhetsskåp finns inte, men man anger skrivningen ”under säkert lås eller på något annat lika betryggande sätt”.

Får man lämna ammunition i bilen?

Föreskrifterna säger då att om man lämnar huvuddelen obevakad ska denna förses med ett godkänt vapenlås. Om man lämnar vapen i en bil under resa, till exempel vid tankning eller matrast, ska vapnet delas och den vitala delen tas med. Den del som blir kvar i bilen ska förvaras så att man inte kan se den.

Får man förvara vapen i garaget?

Vapen ska förvaras i din bostadsbyggnad. Man får ha ett skåp i garage om garaget är ihopbyggt med huset och att du har ingång mellan bostadsdelen och garaget.

Hur ska vapenskåp sättas fast?

  • Enligt svensk lag behöver vapenskåp som väger över 150 kg inte sättas fast. Har man ett skåp som väger mindre än 150 kg finns det vikter man kan använda och lägga i skåpet för att uppnå den vikten. Vill man ändå sätta fast skåpet ska den fästas i stommen, ofta med hjälp av bultar eller skruv.

Vad ska du göra för att inneha vapen?

  • Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen. När du köper vapen från en privatperson måste du även skicka in säljarens originallicens tillsammans med din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen.

Vad gäller förvaring och transport av vapen?

  • Regler för förvaring och transport av vapen. När du ansöker om vapenlicens måste du uppge var och hur vapen och ammunition ska förvaras. Som vapeninnehavare är du enligt vapenlagen ansvarig för att dina vapen förvaras i ett godkänt vapenskåp. Förvaring och transport.

Vilka vapen är tillståndspliktiga?

  • Vapen vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder är som huvudregel tillståndspliktiga. I vissa fall kan de anses effektbegränsande enligt vapenlagen. Luftvapen, paintball och övriga vapen Knivar och andra farliga föremål

Relaterade inlägg: