Vad betyder Drosera rotundifolia?

Innehållsförteckning

Vad betyder Drosera rotundifolia?

Vad betyder Drosera rotundifolia?

Rundsileshår, Drosera rotundifolia, är en vanlig växt på myrar i norra Europa. Myrmiljön är mycket fattig på näringsämnen som kväve. Sileshåret har löst detta genom att med färgglada och klibbiga blad locka till sig och bryta ner de insekter som fastnar på bladen.

Vilka växter fångar djur?

Tre släkten. Växterna finns inom tre släkten, nämligen tätörter (Pinguicula spp.), sileshår (Drosera spp.) och bläddror (Utricularia spp.). Dessutom har vi en sällsynt förvildad art som heter flugtrumpet (Sarracenia purpurea) som använder sig av djupa strutformade blad att fånga insekter.

Var finns köttätande växter?

I vilt tillstånd växer de köttätande växterna i sura, näringsfattiga områden där de kompletterar växtmediets låga halt av mineralämnen med de näringsämnen som frigörs när en insekt löses upp i deras fällor. Därför behöver växterna inte någon gödning.

Hur stor blir en köttätande växt?

Dessa växter trivs ofta i miljöer där andra växter inte vill vara, exempelvis myrar och hedar. Världens största köttätande blomma på höjden är Nepenthes spathulata som kan växa upp till 5 meters höjd och äter allt från insekter till möss och råttor.

Vart växer sileshår?

Sileshårssläktet (Drosera) är ett släkte i familjen sileshårsväxter med cirka 100, kärrlevande arter som förekommer i alla världsdelar. Tre arter av släktet sileshår förekommer tämligen allmänt över de nordiska länderna på mossarnas vitmosstuvor; storsileshår, småsileshår och rundsileshår.

När blommar sileshår?

Bladskivan är nästan rund och bladskaften är fint håriga. Bladöversidan har grova klibbiga körtelhår som avsöndrar slem i vilket insekter fastnar. Rundsileshår blommar i juli-augusti. Blommorna är små och vita och sitter i ett ax på den bladlösa blomstängeln.

Vilka djur finns på kalfjället?

  • Björnen. Björnen är vårt största rovdjur men den lever trots detta till största delen av bär, myror, gräs och örter. ...
  • Lodjur. Lodjur finns i fjällen och kan vara en fara för samernas renar. ...
  • Järv. Järven har blivit mycket sällsynt i fjällen på senare tid. ...
  • Skogshare. ...
  • Fjällämmel. ...
  • Gråsiding. ...
  • Ljungpipare. ...
  • Fjällpipare.

Relaterade inlägg: