Vad menas med områdesbestämmelser?

Innehållsförteckning

Vad menas med områdesbestämmelser?

Vad menas med områdesbestämmelser?

Områdesbestämmelser är ett verktyg vid planering av mark och vatten, när det inte finns krav på eller behov av en detaljplan. Områdesbestämmelser reglerar grunddragen i användningen av mark- och vattenområde för att säkerhetsställa syftet med översiktsplanen eller för att tillgodose riksintressen.

Vad är det för skillnad på detaljplan och områdesbestämmelser?

Kommunen kan anta områdesbestämmelser för ett område som inte har detaljplan, till exempel för att säkerställa ett syfte som uttrycks i översiktsplanen. Områdesbestämmelser ger ingen byggrätt, till skillnad från detaljplaner. ...

Vad är skillnaden mellan en översiktsplan och en detaljplan?

Varje kommun har en översiktsplan som i stora drag visar hur kommunens mark-och vattenområden ska användas. ... Översiktsplanen är inte juridiskt bindande, men vägledande i detaljplanering och bygglov. Översiktsplanen ska bidra till en god miljö och främja en hållbar utveckling.

Vad menas med sammanhållen bebyggelse?

Vad är sammanhållen bebyggelse? ... För att en bebyggelsegrupp ska räknas som sammanhållen bebyggelse krävs minst två tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark och att det på vardera tomt finna minst tre byggnadsverk varav minst en byggnad.

Har en detaljplan rättsverkan?

Inom kommunen får mark- och vattenområdens användning, bebyggelse och byggnadsverk regleras med detaljplaner eller områdesbestämmelser enligt detta kapitel. Både detaljplaner och områdesbestämmelser får rättsverkan.

Relaterade inlägg: