Vad kännetecknar en låt-gå-ledare?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar en låt-gå-ledare?

Vad kännetecknar en låt-gå-ledare?

En ledare som hamnar i ett låt--ledarskap har slutat att leda. Många gånger beskriver ledaren det själv som att hen tillämpar en demokratisk ledarstil, men det är bara ett sätt att förtränga problemet. I gruppen med en låt--ledare poppar det ofta upp en informell ledare som tar över.

När behövs en auktoritär ledare?

I vissa pressade situationer där man snabbt behöver ta beslut kan ett auktoritärt ledarskap vara nödvändigt. Det kan vara vid räddningsarbeten eller vid militära eller polisiära insatser men också inom affärsverksamheten. Dessa arbetssituationer är i behov av ett ledarskap som snabbt kan ta beslut.

Vem är en låt gå ledare?

Den auktoritära ledaren fattar besluten själv, vet vad som ska göras och lyssnar inte på de andra deltagarna. Låt gå-ledaren engagerar sig inte så mycket, utan låter deltagarna själva komma på lösningarna på sina problem och överlåter åt dem att se till att allt går rätt till.

När passar en låt gå ledare?

2.2.4 Låt-gå ledarskap Här vill ledaren gärna slippa fatta beslut. Dessutom håller han/hon sig ”utanför, lämnar gruppen åt sig själv, låter den göra vad den vill, när och på vilket sätt det passar gruppen” (Maltén, 2000: 63). Låt-gå ledaren sätter inga gränser och delar inte med sig vare sig information eller kunskap.

När är en demokratisk ledare bra?

Den demokratiska ledarstilen är ofta effektiv när gemensamma beslut ska fattas och när det gäller att utarbeta gemensamma mål, eftersom alla medarbetare då känner sig delaktiga i de beslut som tas. Medarbetarnas kunskaper tas då till vara, vilket även uppmuntrar till att nya idéer kommer upp.

Relaterade inlägg: